cheap nfl jerseys

Tien Tekens Dat Je Verliefd Bent Op Fauteuil Bertoia | Fauteuil Bertoia

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Ikea lanceert binnenkort het laatste deel van zijn vintagecollectie, waarin de woonwarenreus oude ontwerpen opnieuw in productie brengt. Maar de échte vintage stukken vind je voor recordbedragen op veilingen.

fauteuil bertoia diamond - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

fauteuil bertoia diamond – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: maisonsimone.com

Zeventien was Ingvar Kamprad toen hij Ikea oprichtte. De eerste vijf jaar verkocht hij van alles en nog wat. Van vulpennen en tafel­lakens tot uierzalf. Pas toen hij daarna voluit voor de meubels ging, kwam er schot in de zaak. Zeker toen hij ze goedkoop liet versturen als flatpack.

Helaas overleed Kamprad een paar maanden voordat zijn woonmastodont 75 werd. Een verjaardag die de Zweedse keten viert met onder meer Gratulera: een limited-editioncollectie waarin Ikea archiefstukken in drie etappes heruitgeeft.

In augustus kwamen nieuw gemaakte stukken uit de jaren 50 en 60 in de . De seventies en eighties volgden in oktober.

En binnenkort scoor je opnieuw in productie gebrachte items die in de jaren 90 en 2000 in de catalogus stonden. 

Fijn voor de retrofans, maar een beetje vintageliefhebber zoekt naar de echte Ikea-vintage. Voor die authentieke oude stukken bestaat een levendig tweedehandscircuit, met prijzen tussen een paar honderd en duizenden euro’s. Op veiling brengen echt zeldzame stukken tot wel 57.000 euro op. Verzamelitems voor designfanaten dus. 

‘We associëren Ikea met goedkope meubels, gemaakt in grote hoeveelheden voor alledaags gebruik. Maar er zijn ook veel stukken die maar heel kort in productie geweest zijn. Ik vermoed dat in de toekomst de Ikea-PS-collecties veelgevraagd zullen worden.’ Aan het woord is Pontus Silfverstolpe, de medeoprichter van Barnebys, een zoekmachine die de ver van tweeduizend veilinghuizen verenigt.

READ  14 momenten om te onthouden van Grote Badkamer | grote badkamer

Naar aanleiding van de dood van Kamprad deed zijn bedrijf een onderzoek naar de meest gezochte Ikea-items. Ook op zoek naar Ikea-vintage? Bij Scan­dinavische veilinghuizen zoals Bukowskis, is het aanbod groot. Net als op het onlineplatform Pamono, waar op dit ogenblik een paar honderd vintage Ikea-stukken te vinden zijn. Op 1stdibs zijn dat er een vijftigtal. Maar ook op minder prestigieuze platformen zoals Marktplaats, 2dehands en Catawiki kan je geluk hebben. 

1. Onbekende Panton

 

 Design: Vilbert, een veelkleurige eetkamerstoel die qua vorm een kruising is tussen Rietvelds ‘Zig Zag’-stoel en de meubels van Donald Judd.  

Bertoia Diamond - Fauteuil - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Bertoia Diamond – Fauteuil – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: ambientedirect.com

Designer: de bekende Deense designer Verner Panton. Lanceringsjaar: 1993, vijf jaar voor zijn dood. De Vilbert kostte toen zo’n 80 euro.

HUIDIGE WAARDE: 4.500 euro voor een set van vier.

Bijzonder: Zoals wel meer van de huidige collector’s items was deze stoel een flop. Omdat hij amper werd verkocht, zijn er ook niet veel van gemaakt. Wat nu natuurlijk de prijs opdrijft.

2. Vroegste vintage 

Design: Muslingestol (Deens voor ‘mosselstoel’), een lage fauteuil in berkenhout en stof.

READ  Vijf Lessen Die Je Alles Leren Wat Je Moet Weten Over Fauteuils Relax Ikea | Fauteuils Relax Ikea

Designer: de Deen Philip Arctander, een relatief onbekende architect die vooral sociale woningen tekende en weinig bezig was met design. Hij ontwierp de stoel voor zichzelf. Later bracht Ikea een aangepaste versie ervan in productie met de naam Åke. 

Lanceringsjaar: 1944, een jaar nadat Ikea werd opgericht.

Huidige waarde: een originele Ikea-stoel bracht op veiling 57.500 euro op, al kibbelen handelaars over de toeschrijving aan Ikea. Op 1stdibs staat er een te koop voor 12.500 dollar.

Bijzonder: de Muslingestol raakte in de vergetelheid tot in 2007 het eerste exemplaar op veiling kwam. Sindsdien volgden er meer en stegen de prijzen. In 2016 bracht het Deense designmerk Paustian de stoel opnieuw in productie als Arctander Chair. Prijzen vanaf 2.220 euro.

Fauteuil design Bertoia Diamond. Livraison gratuite. Mobilier designer. Tarif pro disponible. Satisfait ou Remboursé. Achetez au - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Fauteuil design Bertoia Diamond. Livraison gratuite. Mobilier designer. Tarif pro disponible. Satisfait ou Remboursé. Achetez au – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: dezignlover.com

3. Bertoia-lookalike 

Design:  Oti, een lage diamantvormige eenzit in metaaldraad. Lelijk gezegd: poor man’s Harry Bertoia (Knoll) of Cees Braakman (Pastoe).

Designer: Niels Gammelgaard, een Deen die meerdere meubels tekende voor Ikea, meestal in metaaldraad. Zijn missie: comfortabele meubels maken zónder bekleding. 

Lanceringsjaar: 1986. De Oti kostte, omgerekend, 55 euro. 

Huidige waarde: tot 2.500 euro voor een set van twee.

Bijzonder: een ander ontwerp van Gammelgaard, de grafische Järpen-fauteuil, is opnieuw uitgegeven in de Gratulera-collectie. Hij heet nu Raane en kost 59 euro. Als je goed zoekt, vind je een vintage exemplaar voor minder dan 100 euro. 

READ  De reden waarom iedereen dol is op Appartement Te Huur Brussel 13 Slaapkamers | appartement te huur brussel 13 slaapkamers

4. Eerste vrouw 

Design:  Natura, een stoere safari-achtige fauteuil in hout en leder met Braziliaanse allures én een vette knipoog naar de Spanish Chair van Borge Mogensen. 

Bertoia Large Diamond Chair Fauteuil Knoll - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Bertoia Large Diamond Chair Fauteuil Knoll – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: milia.com

Designer: Karin Mobring, de eerste vrouwelijke designer die het tot de Ikea-catalogus schopte. Ze ontwierp meubels voor kinderen en jongeren, maar ook voor en.

Lanceringsjaar: 1977.

Huidige waarde: 4.000 euro voor een set van twee.

Bijzonder: ook haar Amiral, een elegante armstoel in leder en chroom, is een gezocht vintage Ikea-icoon.

5. Trouwe werknemer 

Design: Tema, een wandmeubel in teak met zwart gelakte accenten.

Designer: Gillis Lundgren, een Zweedse ontwerper en een van de eerste Ikea-werknemers, die er zelfs tot na zijn pensioen bleef werken. Hij tekende meer dan tweehonderd meubels, onder meer de populaire Billy-kast. Toen hij een salontafel niet achter in zijn auto kreeg en er dus de poten afhaalde, legde hij de basis voor Ikea’s succesvolle flatpackmodel.

Lanceringsjaar: 1955.

Huidige waarde: tot 5.000 euro voor de volledige set.

Bijzonder: Lundgren heeft nóg collector’s items op zijn naam staan, zoals de Kontiki-stoel, een klapstoel met vakantieallures die op veilingen makkelijk  2.000 euro haalt.

Bertoia Large Diamond Armchair - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Bertoia Large Diamond Armchair – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: designcollectors.com

Tien Tekens Dat Je Verliefd Bent Op Fauteuil Bertoia | Fauteuil Bertoia – fauteuil bertoia
| Delightful for you to my own weblog, with this occasion I will explain to you regarding keyword. And now, here is the very first impression:

Knoll International Fauteuil Diamond - fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Knoll International Fauteuil Diamond – fauteuil bertoia | fauteuil bertoia

Image Source: smow.com

More Fruit Decoratie