11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Door Harm Tilman – Afgelopen week overleed op 93 jarige leeftijd de Amerikaanse architect Robert Venturi. Zijn betekenis ligt voor een groot deel in het boek ‘Complexity and Contradiction in Architecture’ uit 1966. Minder bekend is dat hij ook een grondige vernieuwer van de architectonische praktijk was.

Lessons from Sin City: The Architecture of "Ducks" Versus ... - decorated shed

Lessons from Sin City: The Architecture of “Ducks” Versus … – decorated shed | decorated shed

Image Source: 99percentinvisible.org

In 1986 werd op de campus van Princeton University het Lewis Thomas Laboratory ingewijd. Het gebouw was een gezamenlijk ontwerp van de architectenbureaus Venturi Rauch Scott-Brown uit Philadelphia en Payette uit Boston. Het bijschrift bij de foto van deze ceremonie in een van de kranten uit die tijd is veelzeggend: “Op het podium zitten Robert Venturi, de architect van het exterieur van het gebouw, en Thomas Payette, de architect voor het interieur.”

In 2005 interviewde ik voor de Architect in het toenmalige Nederlands Architectuurinstituut Robert Venturi en Denise Scott Brown. We vroegen fotograaf Frank Hanswijk in het Rotterdamse Huis Sonneveld deze foto te maken

Afgelopen week werd bekend dat Robert Venturi is overleden. Hij is 93 jaar oud geworden. De betekenis van zijn werk is enorm en immens. De meeste mensen zullen hem vooral kennen van het boek ‘Complexity and Contradiction in Architecture’ dat hij in 1966 schreef, enkele jaren later gevolgd door het samen met zijn partner Denise Scott Brown en studenten geschreven boek ‘Learning from Las Vegas’.

Robert Venturi, Complexity and Contradiction in Architecture, 1966

Het boek ‘Complexity and Contradiction’ verscheen in 1967. Het is een boek dat de manier veranderde waarop we naar en over architectuur kijken, denken en praten. Venturi signaleert in dit traktaat de teloorgang van de moderne architectuur en houdt een pleidooi voor wat hij ‘inflection’ noemt. Volgens hem krijgen gebouwen pas zin in de context van hun omgeving. Gebouwen zijn in zijn ogen geen sculpturale objecten maar ruimtelijke containers of enveloppen die straten en pleinen definiëren.

The Duck vs. The Decorated Shed – My Mind Palace - decorated shed

The Duck vs. The Decorated Shed – My Mind Palace – decorated shed | decorated shed

Image Source: wordpress.com

READ  9 Mind Numbing Feiten Over Industriele Gordijnen | Industriele Gordijnen

Venturi Rauch Scott Brown, Sainsbury Wing, London 1991

Tal van begrippen die inmiddels zijn ingeburgerd in de architectuur, werden in deze verhandeling voor de eerste maal geïntroduceerd. Van begrippen als ambiguïteit, binnen-buiten en het moeilijke geheel is de laatste verreweg de belangrijkste. Ofschoon plattegronden en binnenruimtes steeds complexer werden, wilde Venturi heldere en leesbare volumes componeren. Met deze ‘verplichting aan het moeilijke geheel’ streefde hij naar gebouwen die één zijn. Al zijn eerste project, het huis voor zijn moeder uit 1964, is daarvan het levendige bewijs.

Robert Venturi, Vanna Venturi House, Chestnut Hill, Philadelphia, 1964

Ook in de huidige tijd heeft zijn pleidooi voor een inclusieve architectuur niets aan kracht ingeboet. “Ik spreek over een complexe en tegenstrijdige architectuur die gebaseerd is op de rijkdom en de ambiguïteit van de moderne ervaring. Ik verwelkom onze problemen en exploiteer onze onzekerheden. (-) Een architectuur van complexiteit en contradictie dient eerder de moeilijke eenheid van insluiting te belichamen dan de gemakkelijke eenheid van uitsluiting.”

Venturi Rauch Scott Brown, Fire Station no 4, Columbus (Indiana)

Michael Wildman - decorated shed

Michael Wildman – decorated shed | decorated shed

Image Source: mcgill.ca

In de ogen van Venturi zijn architecten geen helden maar mensen die leuk werk hebben. Hij werkte van stoel tot stad en bracht een vruchtbare dialoog tot stand met de huidige technologische cultuur. Samen met Steve Rauch en later Denise Scott Brown vormde hij een van de eerste succesvolle architectencollectieven in de geschiedenis van de moderne architectuur. Tot slot vond hij overtuigende antwoorden op de groeiende complexiteit die de bouwopgaven van zijn tijd kenmerkten.

READ  Top 4 Fantastische Ervaring Van Het Project Van Dit Jaar Gordijnen | Project Gordijnen

Ducks zijn gebouwen waarvan vorm de functie symboliseert. Een decorated shed is een generieke structuur die zich onderscheidt door tekens en ornamentiek.

Door te gaan samenwerken met gespecialiseerde bureaus die werkzaamheden als installaties en bouwtoezicht voor hun rekening namen, kon hij zich vooral richten op het esthetisch ontwerp. In een situatie waarin de almaar toenemende schaal van gebouwen gepaard ging met de toenemende complexiteit van plattegronden, constructie en gevels, bleek dat een gouden greep.

Venturi Rauch Scott Brown, Lewis Thomas Laboratory for Molecular Biology,Princeton 1983, noordgevel

De opdracht voor het laboratoriumgebouw in Princeton had Venturi bijvoorbeeld verworven in nauwe samenwerking met Payette Associates, een bureau gespecialiseerd in ziekenhuizen en onderzoekgebouwen. Venturi’s betrokkenheid beperkte zich tot het ontwerp van de gevels en de niet-technische ruimtes. Zijn ontwerpvocabulaire dat werd gedefinieerd door gewone en conventionele bouwtechnieken, sloot hier naadloos op aan.

Duck (modern arch) vs decorated shed. Venturi. | Arc 12 ... - decorated shed

Duck (modern arch) vs decorated shed. Venturi. | Arc 12 … – decorated shed | decorated shed

Image Source: pinimg.com

Venturi Rauch Scott Brown, Lewis Thomas Laboratory for Molecular Biology,Princeton 1983, zuidgevel

In zijn ogen was deze benadering de enige manier om architectuur mogelijk te maken en betaalbaar te houden. Het is de vraag of je in onze huidige gefragmenteerde en verstrooide wereld gebouwen met een publieke waarde nog steeds zo kunt of wilt ontwerpen. Zijn inzicht echter dat architectuur geen stijl vertegenwoordigt maar alleen zichzelf kan zijn, is tot op de dag van vandaag actueel en voor een toekomstige generatie architecten van groot belang.

Robert Venturi, beroemd-postmodernist en icoon van de Amerikaanse architectuur, overleed afgelopen dinsdag op 93…

Denise Scott Brown en Robert Venturi zijn onderscheiden met de AIA Gold Medal. Zij zijn de eerste architecten di…

Denise Scott Brown is coauteur van het baanbrekende werk Learning From Las Vegas uit 1972. Ze schreef het samen …

Venturi & Scott Brown`s Duck vs. Decorated Shed | Me ... - decorated shed

Venturi & Scott Brown`s Duck vs. Decorated Shed | Me … – decorated shed | decorated shed

Image Source: pinimg.com

READ  5 Geheimen Over Fauteuil Pierre Guariche Die De Afgelopen 5 Jaar Nog Nooit Is Onthuld | Fauteuil Pierre Guariche

11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur – decorated shed
| Allowed in order to my personal website, in this time period We’ll show you concerning keyword. And after this, this is actually the primary picture:

Robert Venturi Decorated Shed Sketch «DIS Magazine - decorated shed

Robert Venturi Decorated Shed Sketch «DIS Magazine – decorated shed | decorated shed

Image Source: dismagazine.com

Why don’t you consider graphic earlier mentioned? is of which wonderful???. if you feel consequently, I’l l teach you some impression all over again underneath:

So, if you desire to obtain these amazing pictures about (11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur), click save button to store these shots for your pc. There’re available for down load, if you like and want to own it, click save logo in the post, and it will be immediately saved to your laptop.} As a final point if you’d like to have new and recent graphic related to (11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur), please follow us on google plus or book mark this blog, we try our best to offer you daily update with all new and fresh photos. Hope you enjoy staying here. For some updates and latest information about (11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur) shots, please kindly follow us on tweets, path, Instagram and google plus, or you mark this page on book mark section, We attempt to provide you with up grade periodically with fresh and new photos, love your exploring, and find the ideal for you.

Here you are at our website, articleabove (11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur) published .  At this time we are delighted to announce that we have found a veryinteresting nicheto be reviewed, namely (11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur) Some people looking for info about(11 versierde schuurrituelen die je moet weten in 11 | ingerichte schuur) and certainly one of them is you, is not it?

Pin on Pictures - decorated shed

Pin on Pictures – decorated shed | decorated shed

Image Source: pinimg.com

Julen Asua on Twitter: “‘Duck & Decorated Shed’. Robert … – decorated shed | decorated shed

Image Source: twimg.com

The Duck vs Decorated Shed — ARCunningham - decorated shed

The Duck vs Decorated Shed — ARCunningham – decorated shed | decorated shed

Image Source: squarespace-cdn.com

12 Postmodernism II "the decorated shed" - decorated shed

12 Postmodernism II “the decorated shed” – decorated shed | decorated shed

Image Source: slidesharecdn.com

The Duck vs. The Decorated Shed – My Mind Palace - decorated shed

The Duck vs. The Decorated Shed – My Mind Palace – decorated shed | decorated shed

Image Source: wordpress.com

More Fruit Decoratie